Naar de inhoud springen

DOOD-GEWOON

Na het grensverleggende boek DOOD-GEWOON is nu ook de doodeerlijke voorstelling DOOD-GEWOON. Bijzondere gedichten over de dood die je laten lachen maar je evengoed naar de strot grijpen. Een lichtvoetige én troostende voorstelling over leven en dood. 8+

Hoe gewoon is de dood voor kinderen? In het meermaals bekroonde boek ‘DOOD-GEWOON’ geven dichteres Bette Westera en illustrator Sylvia Weve een ontroerend en treffend beeld, op maat van zowel kinderen als volwassenen. Performer Willem Verheyden brengt nu een voorstelling van DOOD-GEWOON op muziek van Jan Cannaerts en in een regie van Nicole Persy.

Tedere troost

Sommige volwassenen staan wat huiverig rond het thema “dood”. Moeten kinderen al met zo’n beladen thema geconfronteerd worden? Het is een feit dat ieder kind vroeg of laat wel met de dood te maken krijgt. Het kan klein verdriet zijn, omdat de kanarie van zijn stokje rolt. Het kan ook veel heftiger worden: opa of oma overlijdt, of iemand uit de straat, of een klasgenootje… In deze voorstelling wordt de dood bij naam genoemd en wordt er fijntjes de spot mee gedreven doorheen troostende en tedere gedichten. Met haar herkenbaar taalgebruik en subtiele luchtigheid weet de auteur in haar poëzie een geheel nieuwe dimensie aan de verschillende facetten van de dood te geven. Gedichten kunnen misschien niet altijd troosten, maar wel nieuwe kanalen openen in je hoofd en je anders naar dingen helpen kijken.

Gouden Griffel

Schrijfster Bette Westera heeft de Gouden Griffel gewonnen, de prijs voor het beste kinderboek van 2014. Westera krijgt de prijs voor haar boek Doodgewoon, over de dood en het gemis van overledenen.

Volgens de jury heeft Westera een “schitterende, ongekend rijke bundel doodslyriek” geschreven. “Deze oogstrelend uitgevoerde bundel met onsterfelijk mooie gedichten over de dood is een bezit voor het leven.” Westera won met het boek eerder de Woutertje Pieterseprijs, samen met illustrator Sylvia Weve.

Trailer

Credits

Gedichten Bette Westra – Illustraties Sylvia Weve – Regie Nicole Persy – Muziek Jan Cannaerts – Figuren Vick Verachtert –  Performing Willem Verheyden – Decor Noro Katchatryan – Video en Techniek Daan tytgat.

i.s.m. Uitgeverij Gottmer, Haarlem
Met de steun van GC ’t Blikveld – Bonheiden

Productie anderman vzw

Boekingen via verheydenwillem@gmail.com
Download hier de technische fiche.

Lessuggesties

Voor het bijzondere boek DOOD-GEWOON zijn lessuggesties gemaakt voor leerkrachten in het bijzonder en geïnteresseerden in het algemeen die het onderwerp dood aan de hand van het boek wil uitdiepen. Download hier het lesdocument.

Persinfo

Doodgewoon ging op 6 november 2015 in première in GC ’t Blikveld in Bonheiden.
Download het persbericht.
Download het programmaboekje.
Lees een interview met Willem Verheyden in de Krankhoevekrant.
Hier vindt u enkele persartikels.