Naar de inhoud springen

Bio

Willem Verheyden(1963) is een oud-leerling van woordkunstenaar Francis Verdoodt (1941-2018) waarmee hij vaak samenwerkte.

Willem was van 1995 tot en met 2013 artistiek leider van DE MAAN (nu Beeldsmederij DE MAAN) te Mechelen, één van de grootste figurentheaters van Vlaanderen. Hij schreef en regisseerde verschillende producties (o.a. Koekoek!,Jammer maar niet erg, Roos,Ik wil een vis zijn,De Jongen, Neuze Neuze, De Piano, We gaan op berenjacht,…) en bewerkte tal van verhalen tot figurentheater. Daarnaast bewerkte en regisseerde hij enkele opmerkelijke producties waaronder Gek van Liefde, de figuren- en dansvoorstelling Kijk eens wat ik kanen de poëzievoorstelling Ik geef je een zoenvan Bette Westera.

Hij regisseerde voor Compagnie Gorilla de creaties Ik zit hieren Hans en Grietje de deurenkomedieen voorTaptoe’s Erf (voorheen Theater Taptoe) Hemel,naar de surrealistische werken van Magritte.

Willem werkte ook mee aan de professionalisering van Het Firmament, van landelijk expertisecentrum voor figurentheatererfgoed tot expertisecentrum voor het cultureel erfgoed van de podiumkunsten (nu Cemper).

Op 6 november 2015 ging zijn soloproductie DOOD-GEWOONnaar de bekroonde dichtbundel van Bette Westera en Sylvia Weve in GC ‘t Blikveld te Bonheiden in première. Een voorstelling over leven en dood. Op 3 november 2017 ging eveneens in ‘t Blikveld zijn tweede filosofische soloproductie in première: Was de aarde vroeger plat?ook met teksten van Bette Westera en beelden van Sylvia Weve.

Eind december 2019 gaat De Vuurvogel van Igor Stravinsky in een bewerking van Bette Westera en i.s.m. het Mechels Kamerorkest in première in het Cultuurcentrum Mechelen.

Mede door zijn impuls werd bij de opstart van het nieuwe decreet binnen het deeltijds kunstonderwijs het vak figurentheater-poppentheater geïntegreerd in het domein woordkunst-drama. Hij doceert dit vak in het dko (Aalst, Buggenhout, Gent en Mechelen) naast andere woordvakken. Regelmatig begeleidt hij als docent workshops figurentheater.